Tenké střevo je největším orgánem lidského těla. Po jeho roztažení může u některých jedinců dosahovat délky až 5 m a plochy okolo 200 m2. Právě v něm jsou obsaženy přátelské bakterie, ale i nebezpečné patogeny. Pro kvalitní obranyschopnost našeho organismu bychom měli ty první podpořit a těm druhým zamezit v působení na náš organismus. Jak to udělat?

Mikrobiomu škodí i přemrštěné hygienické návyky

Mikrobiom ve střevech slouží jako ochrana před průnikem nežádoucích mikroorganismů z vnějšího prostředí, dokáže ale mnohem více. Sám mikrobiom totiž produkuje látky, které zabíjí škodlivé bakterie, stačí jej jen udržovat v kondici. Proto je potřeba nejen užívat prostředky zvyšující imunitu organismu, například adaptogeny, mezi něž patří také kotvičník známý spíše jako afrodiziakum, měli bychom také přizpůsobit svoje chování. Je to paradoxní ale střevnímu mikrobiomu škodí přílišná hygiena. To sice neznamená, že bychom si měli přestat mýt ruce, ale jejich dezinfikování po každém umytí už škodlivé být může. Protože v konečném důsledku může vést ke slabšímu imunitnímu systému, který se zkrátka nemá na čem naučit reagovat na patogeny.

Jak poznáte, že je váš mikrobiom narušen?

Především podle toho, že budete náchylnější k onemocněním virového či bakteriálního původu. Pak také podle zvýšené únavy či poruch vyprazdňování a v neposlední řadě se poškozený mikrobiom dá poznat také podle zvýšeného zápachu vašich tělesných exkrementů. Právě ty totiž obsahují široké spektrum bakterií z vašich střev. Ne nadarmo se některé poruchy trávicí soustavy medicínsky řeší přenosem obsahu střev zdravého jedince do střev postiženého. Takto drastickým způsobem ale svoje střeva do kondice dávat nemusíte. Stačí, když jim dopřejete dostatek zdravé průmyslově nezpracovávané stravy a snížíte hladinu stresu. Jestliže kouříte, raději s tím také přestaňte. Dopřát si můžete také bylinky na střeva, mezi něž patří například kardamom, skořice anebo hřebíček. Právě z posledně jmenovaného si můžete uvařit výborný čistící a posilující nápoj.

Nápoj z hřebíčku a citrónu

Chcete-li posílit zdraví svých střev a dopřát svému organismu očistu, uvařte si posilující nápoj z hřebíčku. Budete na něj potřebovat jeden střední citrón a pytlík hřebíčku, který koupíte v oddělení s kořením. Citrón oloupejte, nakrájejte na plátky a vložte do hrnce, přisypte hřebíček, doplňte o půl litru vody a pomalu vše přiveďte k varu. Poté stáhněte z plotny a nechte ještě alespoň půl hodiny louhovat a chladnout. Jestliže nemáte čas na vaření posilujícího a dezinfekčního nápoje, pořiďte si kapsle s práškem z kotvičníku, který váš organismus posílí podobně jako hřebíčkový elixír.